Saturday, June 4, 2011

a simple spaghetti ^.^

Posted by kisah gadis stay up late at 5:13 AM
Reactions: 
salam semua.. aigoo.. arni nk kongsi2 sikit ma.. sbnarnye spaghetti ni dh smlam ak buat, tp arni bru nk post.. haha.. sorry la semua, xbrkesempatan smlam.. haa, ak try buat resipi ni dri My resipi la.. thanks bnyk2 dh kongsi rseipi yep :) cuma ak ade ubah2 sket je.. ak ni jnis yg xsuka ikut sukatan sngt bila nk masak.. ak main campak2 je.. ikut suke ak nk ltak ape, bnyak mne.. asal jd sudah.. haha.. okayy, sape2 yg nk try boleh la.. simple je.. oraite.. lets go!! ahhaha :D


p/s : ak buat utk satu peket spaghetti tu trus sbb family ak suke mkn.. ak buat byk2 la.. tp kalau korang nk buat utk bbrapa org je pndai2 la sukatan tu ye.. selamat mencuba ^.^

nyamnyamnyam... jum makan!! :D





BAHAN-BAHAN :

1 peket spaghetti 
2 peket sos spaghetti bolognese ADABI (resipi asal xda )
1 peket daging lembu (RAMLY pnya yg sederhana, xsilap ak 6kpg dging kt dlam tu) 
200 ml susu cair
5 labu bawang besar – dicincang halus (jgn terkejut, ak lg suke ltak bwang bnyak )
3 ulas bawang putih – dicincang halus
1 tin kecik tomato puri
1 batang carrot – didadu kecil
Sedikit lada sulah @ lada putih (resipi asal tidak masukkan )
Sedikit garam 
Beberapa sudu besar minyak masak ( resipi asal gunakan minyak zaitun )
2 sudu besar planta ( resipi asal gunakan butter )

p/s : bnyak juga resipi asal ltakkan, tp ak tukar2 sikit sbab masa tu, yg tu je ade dkat rmah ak.. ak pulun jela.. haha.. semuanya ats individu la.. dan satu lgi, kalau xnk ltak sos spaghetti tu pm xper sbab ak dh terbeli, so ak msukkan aje..



CARA-CARA :

UNTUK SPAGHETTI :

1. Rebus dulu beberapa liter air dalam periuk besar, bajet2 atas spghetti tu la bnyak mana nk masak.. masukkan sedikit garam. Letakkan spaghetti bila air dah mula mendidih. Kacau dan masukkan minyak masak biar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.

UNTUK SOS BOLOGNESE :

1.  Sediakan daging cincang. Oleh sebab ak guna daging lembu biasa je, so ak ceraikan dulu dgn menggunakan sudu dan garpu. Sambil2 tu, ak masukkan sedikit lada putih biar kasi pedas2 sikit.

2. Panaskan minyak masak. Masukkan planta dan kacau. Bila planta dh cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih yg dicincang. Goreng hanya sekadar naik bau sahaja. Ak hanya gunakan api yg sederhana sahaja sepanjang memasak sos tu.

3. Masukkan daging td. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan biar smpai saiznya seragam. Goreng hingga daging masak spnuhnya. Kacau selalu, jangan bagi hangit kt bawah tu.

4. Masukkan carrot, goreng lagi biar sampai lembut. Masukkan susu dan biar sehingga mendidih. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri. Guna tin tomato puri itu untuk sukat beberapa tin air, (bajet2 dgn bahan2 kita bnyak mana. Tambah ke dalam kuah. Kacau selalu dan masukkan sos spaghetti ADABI tu. Kacau lagi sehingga rata dan sebati semuanya.

5.Kacau lagi sehingga sos menjadi pekat, jika tidak mahu sos pekat, bolehlah tambah sedikit air mengikut citarasa sendiri. Masukkan garam secukup rasa.

6. Sedia untuk dihidang. :)


sumber : My resipi

5 comments:

♥Lady Ainaa♥ said...

wow!!! sedapnyew...hehehhee..sy pun suke wat spagetti..rase nk wat spagetti la plak rini..hoho..NYUMMY je tgok care awk msk..

kisah gadis stay up late said...

hehehe..mmg sdap pun,tp lg sedap kalau try sndri plak..hahha...jum kita masak3 :P
selamat mencuba ^.^

atien said...

boleh tolong masakkan untuk kitorang lepas ni yerp..

kisah gadis stay up late said...

owhhh...boleyy aja dong..
hehehe ;)

♥ Cahaya Pelangie ♥ said...

sedap2!

 

MRS LOLIPOP Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting